Okolica

PODRÓŻ SZLAKIEM WISŁY

Odkrywaj lokalne uroki

CO BĘDĘ ROBIĆ?

Kajaki, Jazda Konna, Rowery

CO ZOBACZĘ?

Skansen, Muzeum Wisły, Dom Urodzenia Fryderyka Chopina

CO BĘDĘ JEŚĆ?

Powidła Olenderskie, Gruboziarnisty Chleb, Ekologiczne Sery

KAJAKIEM PO WIŚLE

Zanim wpłyniemy w starorzecze Wisły płyniemy wąską i leniwą Bzurą. Świat z perspektywy rzeki wygląda zupełnie inaczej. Czas płynie powoli, trasa jest tylko jedna a dzika natura na wyciągnięcie ręki.

KONNO PRZEZ LASY

Najlepiej poznać okolice naszego siedliska przemierzając je konno. Szczególnie piękne jest wiosną, kiedy kwitną łąki, i świat staje się zielony. Na koniu, można się dostać w miejsca, do których trudno dojść pieszo. Po drodze można dojrzeć różne zwierzęta np. sarny.

GREEN VUELO

Szlak rowerowy biegnie malowniczym brzegiem Wisły. Po drodze rezerwaty przyrody kępy wiślane (Kępa Rakowska, Antonińska, Wyspy Zakrzewskie, Wyspy Białowieskie, Ławice Troszyńskie, Kępa Wykowska) z punktami widokowymi do ornitologicznych obserwacji.

Wygląda ciekawie?

SKANSEN NADWIŚLAŃSKI

Najmłodszy skansen w Polsce i jedyne na Mazowszu muzeum na wolnym powietrzu poświęcone osadnictwu olenderskiemu nad Wisłą. Podczas wizyty przekonacie się, że nasze siedlisko mogłoby stanowić fragment ekspozycji.

MUZEUM WISŁY

Odkryjemy historię królowej polskich rzek. Znajdziecie tu sieci rybackie, wiklinowe więcierze, kosze i pułapki do połowu oraz pamiątki po Olendrach, Żydach świadczące o wielokulturowości nadwiślańskiego osadnictwa.

RECITALE CHOPINOWSKIE

W każdą sobotę i niedzielę (od maja do września) o godzinie 12:00 i 15:00 w Domu Urodzenia Fryderyka Chopina odbywają się koncerty na świeżym powietrzu. Recitale są okazją do wysłuchania występów wybitnych polskich i zagranicznych pianistów.

Wygląda ciekawie?

POWIDŁA OLENDERSKIE

Powidła buraczane z dodatkiem jabłek i dyni, to jedna z pamiątek, jakie pozostały po osadnikach olenderskich mieszkających nad Wisłą od XVI do połowy XX wieku. Tradycja ich wyrobu przetrwała w niektórych okolicznych wsiach.

CHLEB HRUBY

Ziarno mielone jest na kamiennych żarnach. Zaś chleb, przygotowany bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków, wypiekany w piecu opalanym drewnem.

SERY KOZIE

Do produkcji serów wykorzystuje się wyłącznie mleko od kóz i krów, które pasą się na pobliskich ekologicznych łąkach.

BĄDŹMY W KONTAKCIE

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania

Zadzwoń

Zawsze najlepiej porozmawiać i rozwiać wszystkie wątpliwość.

Wyślij wiadomość

Możesz też napisać. Staramy się odpowiadać na bieżąco.

Wpadnij do nas

Jak jesteśmy na miejscu chętnie pokażamy Ci dom i wszystkie zakamarki.